jonathan borba xRDuEeG1TVI unsplash

Oikea vaihdelaatikkoöljy klassikko Vespaan

Vaihdelaatikkoölyt Vespaan tulee vaihtaa huomattavasti useammin kuin mitä autoissa on totuttu öljyjä vaihtamaan. Esimerkiksi Vespa Primaveran (VMA2T) huoltokirjan mukaan vaihteistoöljyt tulee vaihtaa 8000 km välein.

Useimmissa malleissa öljy tulee olla SAE 30 luokan öljy. Luokitus on ajalta, jolloin öljyissä ei turhia lisäaineita ollut. Tästä syystä on hyvä käyttää juuri tuota SAE 30 öljyä vaihdelaatikossa. Vespoissa on ns. märkä kytkin, eli kytkin levyt on öljykylvyssä. Toiset lisäaineistot SAE 30 öljyt, esimerkiksi ruohonleikkureihin tarkoitetut, saattavat aiheuttaa ongelmia kytkimen toiminnassa. Lisäaineet saattavat turvottaa korkkiset kytkinlevyt, jolloin kytkin ei irroita kunnolla. Tai öljy tekee korkkipinnat liian liukkaaksi ja kytkin alkaa luistaa.

Muistathan myös kytkinremonttia tehdessäsi, että uudet kytkin levyt tulisi olla ainakin vuorokauden öljykylvyssä ennen asennusta.

Valikoimistamme löytyy kaksi eri valmistajan SAE 30 öljyä, jotka sopii useimmille klassikko Vespoille. Tarkista sopivuus Vespasi ohjekirjasta. Jos ohjekirjaa ei ole, löytyy sen sähköinen versio usein netistä Googlettamalla.